För seniorer och ungdom gäller IHF:s spelregler för beachhandboll, dessa finns att hämta i sin helhet på SHF:s hemsida under spelregler för beachhandboll.

Här kommer en liten sammanfattning av reglerna

Speltid

En match består av två set (halvlekar), som är 6 minuter i U11/12/U14 och 8 minuter i U16/U18/Senior. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal" vilket innebär att nytt uppkast görs och första målet vinner den halvleken. Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten). I de resultatlösa klasserna U11 avslutas alla matcher med en shoot out oavsett hur det gått i matchen med syfte att barnen ska få träna på det och att många tycker det är roligt.

Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. 

Matcherna startas alltid med uppkast.

Så räknas mål

Vanliga mål = en poäng.

Spektakulära mål (snurr eller inflight mål) = två poäng.

Mål av målvakt/specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = två poäng (gäller ej ungdomsklasser upp t.o.m. U14).

Straffmål = två poäng.

Shoot out

Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shoot outen bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått flest poäng under shoot outen vinner matchen.

I de resultatlösa klasserna F11 och P11 tillåts att bollen tappas en gång, antingen vid passning till målvakten eller vid målvaktens passning till utespelaren.

I klasserna upp t.o.m. U14 (där målvakt/specialist inte får 2p för vanligt mål) är det på shootout inte tillåtet att försvarande målvakten lämnar sitt målområde för att störa passningen till anfallaren för att förhindra chans till 2p.

Så spelas bollen

Använd händerna. Lägg ner bollen (och släpp den tydligt med hela handen) i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Försvarsspel

I beachhandboll spelar man efter principen "no touch" vilket innebär att låsningar och knuffar inte är tillåtna. Kroppen ska man använda för att täcka bollbanan och stå i vägen för motståndaren. 

Bestraffningar

Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.

Tävlingsbestämmelser som är undantagna från IHF:s regler

  • Vi tillämpar endomarsystem förutom i finalmatcherna, där leds matcherna av två domare. .
  • Lag kan inte begära time-out. .
  • Fler än 8 spelare är tillåtet, det är även tillåtet att komplettera med spelare men endast under grundspelet.

Kortsidelinjerna i Vintrosa

Runt sanden på planerna i Vintrosa ligger trästockar och på kortsidorna är trästocken även linjen. Om bollen studsar på den stocken och tillbaka in på planen bedöms bollen fortfarande vara i spel. Bollen måste alltså passera stocken för att vara ute.

Poäng i gruppspel

Det laget som vinner matchen (oavsett om man vinner med 2-0 i set eller om det blir 2-1, dvs man vinner i shootout) får 2 poäng.
Det laget som förlorar matchen (oavsett om man förlorar med 0-2 i set eller om det blir 1-2, dvs man förlorar i shootout) får 0 poäng.

Om två eller flera lag hamnar på samma antal poäng i gruppspelet avgörs placering enligt följande prioritet.
1. Poäng i inbördes möte
2. Set-skillnad
3. Målskillnad
4. Flest gjorda mål
5. Lottning


Varmt välkomna, stort lycka till och framförallt - ha roligt!